Annonce

10 ting der stammer fra arabisk kultur

1. Kaffe – Araberne var de første til at dyrke og drikke kaffe, og det blev hurtigt en populær drik i den islamiske verden. Den blev introduceret til Europa i det 17. århundrede og blev hurtigt en fast bestanddel også her.

2. Algebra – Ordet “algebra” stammer fra det arabiske ord al-jabr, som betyder “genforening af brudstykker” Araberne brugte algebraiske begreber århundreder før europæerne gjorde det.

3. Sæbe – Arabiske kemikere var de første til at udvikle sæbe ved at kombinere animalske fedtstoffer med aske eller andre alkaliske stoffer.

4. Hospitaler – De første hospitaler blev oprettet i den islamiske verden i det 8. og 9. århundrede. De ydede pleje til både de syge og sårede, og de fungerede også som undervisningsinstitutioner.

5. Tandpasta – Araberne var de første til at udvikle tandpasta, som de lavede ved at blande pulveriserede negle og blodrod med honning.

6. Glasfremstilling – Araberne var de første til at udvikle glasfremstillingskunsten, hvilket de gjorde i det 8. århundrede. De brugte den til at skabe glasruder og andre genstande.

7.Arabiske tal – De arabiske tal, som vi bruger i dag, blev udviklet af arabiske matematikere i det 9. og 10. århundrede. De erstattede de besværlige romerske tal, der var blevet brugt indtil da.

8.Optik – Araberne var de første til at udvikle en række optikrelaterede teknologier, herunder camera obscura og teleskopet.

9. Parfume – Araberne var de første til at udvikle parfume, som de fremstillede ved at kombinere æteriske olier med alkohol.

10. Papir – Papir blev først udviklet i Kina, men det var araberne, der introducerede det til Europa i det 12. århundrede. De udviklede også en række forbedringer af papirfremstillingsprocessen.

Den arabiske verden har givet os en række vigtige opfindelser og innovationer gennem århundreder. Det drejer sig bl.a. om kaffe, algebra, sæbe, hospitaler, tandpasta, glasfremstilling, arabiske tal, optik, camera obscura, teleskop, parfume og papir. Vi har kun skrabet på overfladen i denne korte oversigt; der er mange flere bidrag, som kunne nævnes. Hvad er din yndlingsting, der stammer fra den arabiske kultur?

Læs også om termodragter til børn her.

Kommentarer lukket til 10 ting der stammer fra arabisk kultur